6 Maddeyle Sağlığa ve Maneviyata Zararlı Gıda Katkı Maddeleri
Bismillahirrahmanirrahim.
Ey insanlar! Yeryüzündeki helal ve temiz şeylerden yiyin. (Pis ve haram olan şeyleri yiyip içmede) şeytan (ve benzerlerin)in adımlarını izlemeyin. Çünkü o(nlar) sizin için apaçık bir düşmandır.
| Kur’an-ı Kerim, Bakara, 168.
Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhü kardeşlerim. Bu yazımızda sizlere yiyip içtiğimiz gıdaların helal olmasına dikkat çekmek istedik ve sizlere zararlı olan, günümüzde gıdalarda tehlike arz eden katkı maddelerini yazdık.
Ey insanlar! Yeryüzündeki helal ve temiz şeylerden yiyin. (Pis ve haram olan şeyleri yiyip içmede) şeytan (ve benzerlerin)in adımlarını izlemeyin. Çünkü o(nlar) sizin için apaçık bir düşmandır.
| Kur’an-ı Kerim, Bakara, 168.
Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhü kardeşlerim. Bu yazımızda sizlere yiyip içtiğimiz gıdaların helal olmasına dikkat çekmek istedik ve sizlere zararlı olan, günümüzde gıdalarda tehlike arz eden katkı maddelerini yazdık.
1- E441 - Gelatin(jelatin)
Kıvam
artırıcı. Alerji ve astıma sebep olabilir.
Yurt
dışından haram kaynaklardan elde edilmiş olarak piyasada çok kullanılmaktadır.
Ürünün içindekiler listesinde yalnızca ‘jelatin’ ibaresi bulunuyorsa büyük
ihtimalle bu (haram) kategorisine girmektedir. ‘Sığır jelatini’, ‘yenilebilir
sığır jelatini’ şeklinde ifade edilen jelatin helal kesimden elde edilmişse
helaldir.
Dikkat:
İlaç sektöründe, özellikle ilaç kapsüllerinde (domuz) jelatin(i) kullanımı çok
yaygındır. Firmalara kullanılan ilaç kapsüllerin kaynağını sorunuz ya da
mümkünse kapsülsüz olan ilaçları tercih ediniz.
2- E621 -
Monosodyumglutamat (MSG)
Tat
verici. Tuz maddesi; astımlılarda yan etkisi görülebilir, bebek ve küçük çocuk
gıdalarında izin verilmemiştir;sebze,ton balığı ve salata sosu konservelerinde
ve dondurulmuş gıdalarda kullanılır. Sağlık açısından zararlı etkiler
oluşturması sebebiyle kullanımı uygun görülmemektedir. Gimdes bu maddenin
kullanıldığı ürünlere helal sertifikası vermemektedir.
3- E904 -
Şellak
Yüzey
sırlama maddesi. Böceklerden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.
Şellak,
Kokkus Lakka isimli bir böceğin lak salgı maddesidir. Bu böcek Hindistan ve
Güney Asyada yetişen Palas ağaçlarında beslenirler. Bu böcek gözenekleri
arasından, lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir
madde çıkartır. Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutulur.
Bütün bu işlemlerden sonra, vernikleme işlerinde kullanılır. Boyacılıkta,
cilalamada, mürekkep yapımında, mühür mumu yapımında, ses kaydedicilerde
kullanıldığ gibi, yenebilir şellak çeşitli şekerleme kaplamalarında da
kullanılır. Hanefi, Maliki ve Hanbeli Mezhebine göre kullanımı mahzurludur.
4- E120 -
Karmin, Karminik asitKosinal
Renklendirici;
böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı elma sularında,
şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde
alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
5- E471,
E472, E473, E474, E475, E476, E477
Mono
ve Digliserit ve tuzlarını içeren ürünlerde, bu katkı maddesinin hem hayvani
yağlardan, hem de bitkisel yağlardan üretildiği dikkate alınmalıdır. Etikette
bunun açıkça belirtilmiş olması gerekir. Eğer bitkisel olduğuna emin isek
kullanabileceğimizi, aksi halde uzak durmamız gerektiğini bilmeliyiz.
6- E950,
E951, E952 ve E954
Suni
tatlandırıcılar Asesulfam, Aspartam, Sıklamik Asit ve Sakkarinleri ifade eder.
Bunlar, gıdalarda ve ilaç sanayiinde tatlandırıcı olarak kullanılırlar;
fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri,
pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır.
The Center for Science in the Public Interest (CSPI) yapay tatlandırıcılar
aspartam, sakarin ve asesülfam potasyumu en kötü 10 katkı maddesi listesine
dahil etmiştir; bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu
tespit edilmiştir. İnsanlarda Kanser riskini arttırabilmektedir. Ayrıca
çocuklarda ve ceninlerde beyin hasarı oluşturabilmektedir.
KAYNAK: http://suffagah.com