YAYINLAR

Elma Sirkesi Tarifi



İbrahim Saraçoğlu Elma Sirkesi Yapımı
Malzemeler:
9 adet kırmızı elma
2 litre kadar su
1 tatlı kaşığı kadar tuz
2 yemek kaşığı kadar bal
1 tülbent ile kavanoz

Yapılışı:Öncelikle elmaların sapları ve çekirdekleri ayıklanır.Sonrasında iki litrelik bir kavanoza elmalar 4-5 parçaya bölünerek kavanozun içerisine atılır.Sonrasında tuz eklenir ve tuz ekledikten sonra bal eklenir.Sonrasında elmaların seviyesini iki üç parmak geçecek kadar su konulmalıdır.Sonrasında bir kaşık ile biraz karıştırılır.Bal eklemenin sebebi ise fermantasyonu hızlandırmasından dolayıdır.Sonrasında kavanozun tepesine bir tülbent konulur ve bir lastik ve ya bir ip ile bağlanır.Bu kavanoz güneş görmeyen bir yere konulmalıdır.Bu karışım ilk hafta her gün biraz çalkalanır sonraki haftalar ise haftada bir kez çalkalanır.Bir ay dolduktan sonra üzerinde küçük sinekler oluşmaya başlana kadar bu işlem yapılır.Sonrasında üstündeki tabaka alınarak sirke niyetine kullanılır.

İbrahim Saraçoğlu’nun Önerdiği Bir Diğer Tarif:Bu tarif için bir adet cam kavanoz,4 tane elma,6 tane nohut,bir tatlı kaşığı toz şeker,yarım çay bardağı kadar sirke,birazda suya ihtiyacımız var.Öncelikle elmanın sapı çekirdekleri ve dipleri temizlenir sonrasında elma 5-6 parçaya bölündükten sonra kavanoza atılır.Sonrasında üzerine tuz,şeker,sirke ve nohutlar eklenir.Sonrasında kavanoza elmanın seviyesini geçecek kadar su eklenir.Sonrasında temiz bir bez ile üzeri örtülür ve bez bir lastik ile bağlanır.15 gün boyunca karanlık bir ortamda beklenir ve sonrasında süzülerek kullanılır.

(alıntı)